Burn out

Wanneer je hoofd nog zoveel plannen heeft, maar je lichaam niet meer mee wil…

Het kan iedereen overkomen maar vooral....

Zij die gevoelig zijn voor:

  • Perfectionisme

  • Verantwoordelijkheidszin

  • Niet kunnen opgeven

Kwaliteiten hebben als:

  • Hooggevoeligheid

  • ADHD (altijd de energie hoog willen houden)

Of zij die moeilijke tijden meemaakten:

  • Moeilijke en/of stressvolle kindertijd

  • Hoge werkdruk

  • Conflicten binnen arbeids of familiecontext

  • Zware verlieservaring

“In 2011 werd ik plots zelf geveld door een burn out. Hier heb ik veel uit geleerd.”

–  Anja Vercaigne

Mijn verhaal over burn out:

 

Van bij aanvang van mijn praktijk bleef ik 4/5de werken in loondienst. Ik volgde bijkomende opleidingen en mijn praktijk groeide en groeide. Op een gegeven moment beslisten we onze woning te verbouwen. Onze badkamer had constructiefouten, onze eerste vloer was van slechte kwaliteit, en er waren andere dringende herstellingen nodig. Er moest veel geregeld worden. Met de aannemers hadden we geen geluk, er liepen allerlei zaken fout. Dit gaf dagelijks veel stress. Daarnaast kende een naast familielid een zware periode die veel ongerustheid met zich meebracht. Na alle stress van de verbouwingen moest nog geschilderd worden, wat we zelf gingen doen. Tot 12u ‘s nachts werkten we door. De benedenverdieping was klaar. Ik voelde me moe worden maar het moest klaar. Een trap oplopen ging bijna niet meer, maar ik wou doorgaan. Voor mijn job bij de vluchtelingen moest ik een dag naar Brussel. Na de rit op de trein dacht ik wel voldoende gerust te hebben en weer verder te kunnen. De trein stopte maar ik wist niet hoe ik te voet ter plaatse moest geraken, zo moe was ik. In het weekend gingen we naar zee, ‘de zeelucht en een wandeling zal wel goed doen….’ Helaas, na 100 meter moest ik in het zand gaan zitten. Ik kon niet meer. Op maandag ging in naar de huisarts. Ik wou een briefje voor twee dagen, dan zou het wel weer gaan. Maar ik had niet te kiezen, mijn arts schreef me twee weken thuis. Ik protesteerde, ‘dit kan niet’, op mijn werk is een nieuw project gestart, men rekent op mij’, een paar dagen en ik kan wel verder…..De dokter heeft me kunnen overtuigen om mijn rust te nemen. Het heeft 8 maanden geduurd vooraleer ik weer hersteld was. Ik kreeg hierbij de juiste begeleiding. Ik heb moeten leren stilzitten, keuzes maken, opnieuw contact maken met mijn lichaam in plaats van mijn ‘wil’ te volgen. 

Dit alles is intussen een hele tijd geleden. Ik voel me alweer geruime tijd energiek. Maar het blijft een aandachtspunt. Ik werk opnieuw meer dan voltijds en het blijft moeilijk om keuzes te maken. Soms voel ik weer dat het de verkeerde kant opgaat en dan weet ik dat ik een grens moet stellen aan mijn eigen enthousiasme en goesting in zovele dingen. 

Net zoals ik, kan ook jij uit de burn out geraken. Met acceptatie, geduld en de juiste aanpak zal het weer mogelijk zijn energiek in het leven te staan.

Scroll to Top